فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 43 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی الماسی*، علیرضا ازغندی صفحات 1-17
    این پژوهش در صدد واکاوی در صدد بررسی منشاء پیدایش گروه ها و سازمان ها تروریستی است. القاعده و داعش به عنوان بزرگترین گروه های تروریستی در خاورمیانه به عنوان موردهای مطالعاتی در این پژوهش انتخاب شدند. از آنجاییکه پدیده های مورد بررسی در جهان مدرن را نمی توان پدیده هایی ناگهانی و دفعی تصور کرد، براین اساس، این پژوهش قایل به فرآیند تکاملی این گروه ها و سازمان ها در بستر تاریخ است. با این نگرش، در پاسخ به سوال اصلی پژوهش که عبارت است از؛ دلایل و ریشه های شکل گیری گروه ها و سازمان های تروریستی در خاورمیانه چه هستند؟، نظریه تبارشناسی میشل فوکو به عنوان چارچوب نظری این پژوهش انتخاب شده است. فرضیه اصلی این پژوهش این است که گروه ها و سازمان های تروریستی حاضر در جهان مدرن دارای عقبه فکری و تاریخی هستند که از منظر تبارشناسی قابل بررسی هستند. این پژوهش تلاش کرده است تا با گردآوری منابع معتبر و متنوع بر ادبیات موجود در این حوزه بیفزاید. این پژوهش از نوع توصیفی و تحلیلی بوده و روش گردآوری داده ها اسنادی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: تبار شناسی، تروریزم، القاعده، داعش، خاورمیانه
  • علی اکبر یاری القار، احمد بخشی*، سمیه حمیدی صفحات 18-38

    پس از توافق هسته ای دو انگاره تثبیتی و تنقیدی نزد افکار عمومی مشهود بود که با یک جانبه گرایی ترامپ، انگاره دوم قوت یافت. مساله نوشتار حاضر این است که با خروج آمریکا از برجام، ایران چه باید بکند و بر چه اساسی می توان خروج گام به گام ایران را از لحاظ حقوقی و سیاسی منطقی و قانونی عنوان کرد؟ دیگر این که طرفین با چه محظوراتی مواجه بودند که توافقی را امضا کردند که در هر دو سو منتقدان فراوانی داشت؟ دو دستاورد پژوهش این است که اولا طرفین به ویژه ایران با محظورات فراوانی هنگام عقد قرارداد مواجه بودند که به رغم مخالفت با آن از هر دو طرف، با کاربست نظریه عقلانیت محصور هربرت سایمون این قرار داد چند جانبه را امضا نمودند. و انگهی با خروج آمریکا از برجام، اگر جمهوری اسلامی ایران تعهد به قرارداد را بر خلاف منافع ملی خود تلقی نماید؛ مطابق مکانیزم ماشه که یک سیستم خود بسنده است؛ قابلیت حقوقی و سیاسی تقلیل تعهدات یا برگشت به وضعیت پیشا برجامی را دارد. روش تحقیق در این مقاله تحلیلی - توصیفی با تاکید بر تحلیل تصمیم گیری مستند بر نظریه های هربرت سایمون و جک اسنایدر است.ابزار گردآوری داده ها نیز مبتنی بر منابع کتابخانه ای و اینترنتی می باشد.

    کلیدواژگان: ایران، برجام، کشورهای 1+5، عقلانیت محصور، دستاوردها، مکانیزم ماشه
  • علی اکبر جعفری* صفحات 39-61

    بیوتروریسم به مثابه یک رفتار ضد-امنیتی، مولود فرا-فرآیندهای جهانی شدن می باشد که تهدیداتی برای جوامع انسانی، ساختارهای حکومت و امنیت بین الملل به بار می آورد. طبق چنین فهمی، تقدیس سیاست مرگ و گفتمان نفرت- ارعاب به مثابه شالوده رفتار بیوتروریستی، باعث شد تا قرن بیست و یکم به مثابه دوران گذار از عصر اطلاعات به عصر تروریسم تلقی شود. با توسعه مطالعات و فنون بیولوژیک، پیوند بین قدرت و دانش به یک موضوع ژانوسی بدل شد که علاوه بر مصارف پزشکی، برای اهداف سیاسی هم به کار می رود. هم افزایی کارکرد دیالکتیکی بیوتروریسم با رشد منابع مالی-فنی، سازمانی-لجستیکی و کاهش انزوای سیاسی- ایدیولوژیک، آن را به یک پدیده استراتژیک امنیتی بدل ساخت. نگاشته جاری به تحلیل پیوند بین بیوتروریسم و امنیت به مثابه پرسش اصلی می پردازد. فرضیه پژوهش با تاکید بر همسبتگی منفی بین امنیت و بیوتروریسم، رشد یکی را ملازم با کاهش دیگری می پندارد. از این رو، تکمیل زنجیره نهادی سیاست پزشکی و فهم سیاست به مثابه پزشکی سیاسی به عنوان راهکار پیشنهادی پژوهش جاری است که با امنیتی سازی سلامت و پزشکی سازی امنیت، ضمن رشد امنیت جامعه ای، منجر به تکثیر نیروهای اجتماعی سلامت در سیاست بین الملل می شود. نگاشته جاری با روش تحلیلی و تیوری مسئولیت حفاظت و مدیریت منازعات به آزمون فرضیه جاری می پردازد.

    کلیدواژگان: بیوتروریسم، سیاست مرگ، امنیت، پزشکی سیاسی، جهانی شدن
  • رحمت حاجی مینه*، محمد استادولی صفحات 82-106
    آمریکای لاتین به عنوان منطقه ای با حساسیت ژیوپلیتکی اخیرا جایگاه خاصی را در سیاست خارجی ترکیه و ایران پیدا کرده است. با عنایت به همسایگی و رقابت این دو کشور در خاورمیانه، حضور آنها در آمریکای لاتین و راهبردشان در قبال این منطقه از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا سوال اصلی مقاله این است که الگوی های سیاست خارجی ترکیه و ایران در آمریکای لاتین چیست؟ در این راستا، فرضیه اصلی مقاله هم چنین است که الگوی سیاست خارجی ترکیه در قبال آمریکای لاتین بر مبنای اقتصاد گذاشته شده، در حالی که الگوی ایران هویت محور و بر اساس ارزش های ضد هژمونیک بوده است. ضمنا یافته های تحقیق نشان می دهد که به سبب تغییرات سیاسی خصوصا جابجایی احزاب حاکم که منطقه آمریکای لاتین همواره تجربه می کند، الگوی اقتصاد محور نسبت به هویت محور، در حفظ روابط دراز مدت موثرتر خواهد بود. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی با رویکرد مقایسه ای است.
    کلیدواژگان: ترکیه، ایران، آمریکای لاتین، لیبرالیسم، سازه انگاری
  • امین روان بد *، ابراهیم ارم صفحات 107-125

    نگارندگان تلاش کرده اند تا ضمن تلاش برای شناخت بهتر مفهوم معمای امنیت، به این پرسش پاسخ دهند که معمای امنیت چه تاثیری بر رقابت میان ایران و عربستان سعودی داشته است؟ فرضیه اصلی پژوهش حاضر این است که تشدید و وخامت معمای امنیت میان ایران و عربستان سعودی سبب تشدید رقابت و تنش میان دو کشور شده است. در این پژوهش تلاش شده تا با بهره گیری از آخرین توسعه های مفهومی در خصوص معمای امنیت، جایگاه تبیینی مشخص معمای امنیت و میزان تاثیرگذاری آن در رقابت دو کشور در برهه پیش و پس از انقلاب اسلامی تعریف شود. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر تحلیل نظریه پردازانه مبتنی بر نظریه عقلانی روابط بین الملل به این نتیجه رسیده است که وخامت معمای امنیت میان ایران و عربستان سعودی پس از انقلاب اسلامی بسیار بیشتر از سطح معمای امنیت میان دو کشور پیش از وقوع انقلاب اسلامی است اما سطح متوسط معمای امنیت پیش از انقلاب اسلامی تعیین کنندگی بیشتری در عدم شکل گیری همکاریهای جدی و عمیق میان دو طرف داشت. سطح شدید معمای امنیت پس از انقلاب اسلامی نقش تسهیل کننده رقابت میان دو کشور را ایفا کرده است.

    کلیدواژگان: معمای امنیت، نظریه عقلانی روابط بین الملل، رقابت، ایران، عربستان سعودی
  • نجوا حاضری*، قدرت احمدیان، فرزاد رستمی صفحات 126-143

    عرصه بین الملل همواره محل رقابت بازیگران دولتی بوده است. پس از جنگ جهانی دوم اراده جامعه بین الملل در راستای هنجارسازی و قانون سازی در سطح بین المللی در قالب نهادهای بین المللی چون سازمان ملل شکل گرفت تا بحران ها و مسایل آن را به طرق مسالمت آمیز در قالب اقدام جمعی از سوی جامعه بین الملل حل کنند. با توجه به نیاز روزافزون به ضرورت توجه به حقوق بشر قوانین مدونی در این حوزه شکل گرفت که یکی از آن ها اصل مسئولیت حمایت در واکنش به نقض حقوق بشر در رواندا، کوزوو و بوسنی بود. این اصل به عنوان واکنش به موقع و قاطع به اعمال خشونت از سوی شورای امنیت به نمایندگی از جامعه بین الملل تعریف شد. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که: چرا دکترین مسئولیت حمایت در لیبی توسط شورای امنیت به کار گرفته می شود اما درخصوص سوریه این اتفاق روی نمی دهد؟ در پاسخ به این سوال، این فرضیه مطرح می شود که چنین به نظر می رسد: که اجماع قدرت-های بزرگ در کاربست دکترین مسئولیت حمایت در لیبی و عدم اجماع قدرت های بزرگ در عدم کاربست این اصل در سوریه به غلبه قدرت بر قانون منجر شده است.

    کلیدواژگان: جامعه بین الملل، سوریه، لیبی، مستولیت حمایت بین الملل، منافع قدرت های بزرگ
|
  • Mostafa Almasi *, Alireza Azghandi Pages 1-17
    This study seeks to investigate the origin of terrorist groups and organizations. Al-Qaeda and ISIL were selected as the largest study groups in the Middle East as the largest terrorist groups. Since the phenomena studied in the modern world cannot be thought of as sudden and exotic phenomena, this study therefore considers the evolutionary process of these groups and organizations in the context of history. With this attitude, in response to the main research question, what are the root causes of the formation of terrorist groups and organizations in the Middle East? The main hypothesis of this study is that terrorist groups and organizations present in the modern world have a historical and intellectual background that can be studied from the perspective of genealogy. This research has attempted to add credible and diverse sources to the existing literature in this field. This research is a descriptive and analytical one and the method of data collection is documentary and library.
    Keywords: genealogy, terrorism, Al-Qaeda, ISIS, Middle East
  • AliAkbar Yari Alqar, Ahmad Bakhsi *, Somaye Hamidi Pages 18-38

    After a nuclear deal, that so called as jcpoa, two paradigm (like& dislike) emerged in the public opinion. With U.S withdrawal from this international and formal agreement, second paradigm was developed. The question of this article is: with the withdrawal of the U.S from JCPOA, Iran what to do and what s the basis for a step - by – step Irans Duty Reduction of this Agreement? What did the other partners face when they signed the agreement that had many critics on both sides? Two results of the research are: at first Iran and 5+1 faced with many limites when they sigend this document.they do this act based on Herbert Alexander Simon bounded rationality Theory despite their wishes and disagreement of some part of their people. Second, with U.S withdrawal, if the Islamic Republic of Iran considers the reduction of obligation to deal, oppose to its national interests, according to the trigger mechanism, the legal and political capability is to reduce the obligations or return to the conditions of pre deal. This research based on analytical & descriptive method. With the emphasis on documentary decision analysis on the theories of Herbert Simon and Jack Snyder.

    Keywords: Iran, 5+1, JCPOA, bounded rationality, Output, trigger mechanism
  • AliAkbar Jafari * Pages 39-61

    As an anti-security behavior, bioterrorism is a by-product of globalization threatening the human-being societies, governmental structures and international security. prioritizing the death politics and the discourse of hatred and fear as foundation of bioterrorist behavior led to transition from information to terrorism era in the 21st century. So, the nexus between power- knowledge thanks to the development of biological literatures and technologies turned to bidimensional issue functioning both for medical and political affairs. Such a dialectical professions waxing with the growth of techno-financial, logistic-organizational resources. Thus, the main question of the current paper is to analyze the relation between bioterrorism and security. By focusing on the negative relation between security and bioterrorism, the tentative hypothesis perceives the increasing of one is tantamount to decreasing of the other. So, thoroughly totalizing the institutional chain of medical politics and understanding politics as medicalization is the main suggestion of the current research in which securitization of healthy and medicalization of security will not only increase the societal security but also leading to proliferation of healthy social forces in the international politics. Finally, by employing the analytical method and functioning the conflict management and responsibility to protect, this paper will test the proposed hypothesis.

    Keywords: Bioterrorism, Death politics, security, Political medical, Globalization
  • Rahmat Hajimineh *, Mohammad Ostadvali Pages 82-106
    Latin America as a geopolitical region has recently found a special place in Turkish and Iranian foreign policy. Given their proximity and competition in the Middle East, their presence in the region of Latin America and their strategy for this region is crucial and significant. So the main question in this article is, what are the patterns of Turkish and Iranian foreign policy in Latin America? In this regard, the main hypothesis of the paper is that Turkey's foreign policy model in the region of Latin America is based on economy motivations, while Iran's model in that region is identity-based and ideological one. In addition, the research findings show that due to the political changes especially the relocation of the ruling parties that the Latin American region is constantly experiencing, the economy-based model will be more effective in maintaining long-term relationships than the identity-based and ideological approach. Meanwhile, The research method in this paper is descriptive-analytical with a comparative approach.
    Keywords: Turkey, Iran, Latin America, Liberalism, Constructivism
  • Amin Ravanbod *, Ebrahim Eram Pages 107-125

    Authors of this research have tried to understand the role of security dilemma in the context of Iran-Saudi Arabia Rivalry. The main question is that how security dilemma has impacted the rivalry between Iran and Saudi Arabia. The main hypothesis is that the severity of security dilemma has exacerbated the rivalry and tension between Iran and Saudi Arabia. It is tried to define an explanatory status of security dilemma and its level of impact on this rivalry in the pre- and post-Islamic Revolution era. The research method of this paper is descriptive-analytical with emphasis on theoretical analysis. This research, based on rational theory of international relations, finds that security dilemma between Iran and Saudi Arabia in the post-Islamic Revolution era is much more severe than pre-Islamic Revolution but the moderate level of security dilemma between Iran and Saudi Arabia in the pre-Islamic Revolution had a determining impact on lack of deep and serious cooperation between the two countries. The severe level of security dilemma between Iran and Saudi Arabia in the post-Islamic Revolution era has had a facilitating impact on rivalry between the two countries.

    Keywords: Security Dilemma, Rational Theory of International Relations, Rivalry, Iran, Saudi Arabia
  • Najva Hazeri *, Ghodrat Ahmadian, Farzad Rostami Pages 126-143

    The international arena has always been the site of competition for state actors. After World War II, the will of the international community to internationalize and legalize internationally formed bodies such as the United Nations was to peacefully resolve its crises and issues through collective action. To be solved by the international community. Due to the growing need for human rights, civil laws were developed in the field, one of which was the principle of responsibility for responding to human rights abuses in Rwanda, Kosovo and Bosnia. This principle was defined as a timely and decisive response to acts of violence by the Security Council on behalf of the international community. The question here is: Why does the Security Council doctrine of responsibility for support in Libya but not Syria? In response to this question, it is suggested that the consensus of the great powers in the application of the doctrine of responsibility for protection in Libya and the lack of consensus of the great powers in the absence of this principle in Syria overpower Has led to the law.

    Keywords: International Community, Syria, Libya, International Protection Responsibility, Great Power Interests